Logitech telah menjadi salah satu nama besar dalam aksesori mudah alih sejak kebelakangan ini, dan syarikat ini telah mengeluarkan ciptaan terbarunya, papan kekunci K380 Bluetooth.

Apa yang unik tentang K380, ialah bahawa ia boleh disambungkan kepada sehingga tiga peranti yang berbeza, membolehkan anda untuk bertukar-tukar antara mereka dengan cepat dan mudah. Ia bukan keyboard yang pertama yang mempunyai ciri-ciri ini, tetapi ia mungkin yang pertama untuk papan kekunci seperti ini yang boleh ditaip dengan baik.

REKABENTUK

4

K380 mempunyai 279mm lebar dan 124mm tebal jadi ia adalah besaiz kecil. Ia sedikit tebal, 16mm.  Tetapi anda masih akan dapat meyumbatnya ke dalam bag galas yang penuh jika anda merancang untuk bekerja di luar.

3
Walaupun diperbuat daripada plastik, ia terasa tahan lasak dan kukuh. Ia mempunyai dua bateri AAA di dalam, yang berkuasa sehingga dua tahun.

KEKUNCI

5

Menaip pada K380 adalah satu pengalaman yang menarik. Ia mempunyai kekunci yang bulat, yang berasa agak sedikit berbeza daripada kekunci persegi tetapi ia tidak sukar untuk menaip. Kekunci ini mempunyai travels yang agak dalam membuatkan ia tidak berbeza daripada papan kekunci bersaiz biasa, kecuali ia tidak mempunyai butang home, end, atau insert. Pada asasnya, butang home dan end tidak wujud pada K380 dan butang insert berada pada kunci fungsi. Jadi ia mengambil masa untuk membiasakan diri kepada penggunaan papan kekunci ini.

PAUTAN BLUETOOTH

2

Ciri-ciri utama K380 adalah ia boleh disambung dengan sehingga tiga peranti yang mempunyai penerima Bluetooth. Saya dapat pasangkan papan kekunci dengan saya iPhone, komputer riba, dan Samsung Galaxy S saya.

Untuk pasangkan peranti, ia semudah menekan salah satu daripada tiga butang kuning pada papan kekunci sehingga cahayanya mula berkelip. Kemudian sambungkan ke komputer anda seperti mana-mana papan kekunci Bluetooth yang lain. Lakukan ini pada dua butang lain pada kedua-dua peranti lain dan anda akan mempunyai pautan bluetooth pada ketiga-tiga peranti serentak melalui papan kekunci anda.

Saya berasa kagum dengan berapa cepat ia mampu bertukar antara peranti dengan sambungan Bluetooth. Beralih dari notebook ke telefon saya adalah hampir serta-merta .Saya hanya perlu menekan butang untuk peranti tertentu dan terus mula menaip. Lag masih lagi dirasai tetapi tidak lama.

KESIMPULAN

Secara keseluruhan, saya rasa K380 adalah papan kekunci yang baik, terutamanya jika anda sedang mencari papan kekunci yang murah untuk pelbagai peranti. Dengan sedikit pelarasan, ia akhirnya boleh menjadi sebagus papan kekunci tradisional juga. Secara peribadi, saya akan tetap dengan saiz penuh papan kekunci tradisional untuk kerja menaip harian saya, tetapi jika anda tidak menaip sebanyak yang saya lakukan, maka ini adalah, pilihan versatil yang sangat baik.