IMG_8723

MSI GE62 2QF Apache Pro adalah model terbaru komputer riba prestasi tinggi dari MSI yang memberikan pengalaman permainan yang muktamad. MSI GE62 2QF direka untuk permainan dan multimedia dan menawarkan semua yang anda perlukan untuk bermain permainan terbaru hari ini dengan Generasi 4 Intel Core i7 quad-core, Dengan memori yang tinggi (8 GB),penyimpanan storan cakera keras standard 1 TB, kualiti bunyi sekeliling yang agak tinggi, Kad grafik NVIDIA GeForce GTX 970M, teknologi wayarles terkini dengan Killer Gb LAN, jangka hayat bateri yang lebih panjang dan SteelSeries keyboard penuh warna latar  – semua pada harga yang “agak” berpatutan. Dengan seberat 2.4kg dan hanya senipis 27mm ia adalah saiz yang sesuai untuk dijadikan sebagai gaming laptop yang  mudah dialihkan dan menikmati permaianan dimana-mana sahaja anda pergi. MSI telah mereka yang casis ringan menggunakan bukan sahaja aluminium, tetapi juga aloi magnesium. Kerana kebanyakan casis komputer riba terdiri daripada aloi khas, ia adalah 44% lebih keras dan 23% lebih ringan daripada satu casis aluminium sahaja.

Rekabentuk

IMG_8711

 

IMG_8731

 

The Apache GE62 Pro dipasarkan sebagai mid-range gaming laptop yang ditawarkan didalam portfolio syarikat MSI. Walau bagaimanapun, reka bentuknya tidak menunjukkan kedudukan kelas pertengahan, dengan kemasan logam kepada casis aloi ringan magnesium dan reka bentuk garis melengkung pada casis mengingatkan kita kepada hud kereta, ia adalah mesin yang kelihatan premium yang akan menarik perhatian pengguna. Apa yang menariknya ialah MSI telah berjaya membuat komputer riba yang nipis dan ringan tetapi masih mampu memasukan pemacu optik.

Casis GE62 bersalut sepenuhnya dengan warna hitam. Beberapa elemen merah memecahkan warna gelap sedikit. Penutup, dan juga permukaan unit, dibuat dengan brushed metal. Selebihnya ia diperbuat daripada plastik. Agak menjengkelkan ialah, MSI tidak menyediakan panel mudah alih untuk mengakses beberapa bahagian upgradeable pada laptop ini. Malah salah satu lubang skru di bahagian bawah ditutupi dengan warranty sticker menyebabkan sebarang pengubahsuaian akan membatalkan waranti. Ini adalah agak mengecewakan kerana terdapat banyak potensi upgrade di sini, dengan tiga slot mSATA SSD, slot cakera keras 2.5in , dua slot RAM dan kad Wi-Fi semua boleh diakses.

Papan Kekunci

IMG_8725

MSI berbangga dengan kerjasamanya dengan  SteelSeries, dan sepatutnya begitu, kerana berdasarkan bukti kepada papan kekunci di komputer riba ini. Kekunci dari SteelSeries ini berasa selesa apabila ditekan dan berasa kepuasan setelah menekan kunci. Secara keseluruhan, papan kekunci ni menawarkan rasa “sedap” semasa menulis. Pengguna kali pertama perlu menyesuaikan dengan susun atur papan kekunci ini, ini kerana bukan semua kunci di tempat-tempat yang kita jangkakan. Papan kekunci ini juga menawarkan backlighting pelbagai warna.

IMG_8719

Pad pelbagai sentuh pada laptop ini mempunyai keluasan kira-kira 10.9 x 6.1 cm (~ 4.3 “x 2.4”). Kemasannya sama dengan kemasan brushed metal yang terdapat pada tempat meletak pergelangan tangan, dan ia adalah mudah untuk meluncurkan jari merentasinya. Gesture commands juga tidak memberi apa-apa masalah. Dua kekunci terdapat di bawah pad. Ini menawarkan strok yang pendek dan titik tekanan yang boleh didengar (dan ketara).

Paparan

IMG_8727

Notebook dilengkapi dengan paparan 15.6 inci Full HD LED menyampaikan resolusi yang berkualiti luar biasa, perincian yang tajam dan visual yang cemerlang dalam nisbah aspek 16: 9  dan resolusi 1920 x 1080 sempurna untuk menonton filem hd, video hd dan melihat gambar.

Di bawah ujian kami ia bertindak cemerlang dengan tahap hitam agak rendah 0.35cd / m dicapai bersama yang tahap kecerahan 363cd / m kecerahan maksimum, untuk kontras keseluruhan 1034: 1. Ini bukan satu angka terbaik tetapi ia sangat mencukupi dan bagus.

MSI mengggunakan paparan IPS untuk GE62 ini, dan ini memboleh monitor boleh dilihat dari semua kedudukan. Kegunaan luar hanya boleh dilakukan di kawasan teduh; jika tidak, kecerahan yang rendah dan permukaan berkilat akan membuat penglihatan agak sukar.

Prestasi

Seterusnya, MSI GE62 2QF Apache Pro datang dengan NVIDIA GeForce GTX 970M dan ia adalah kad grafik khusus untuk komputer riba yang menawarkan 3GB GDDR5 memori video berdedikasi memberikan prestasi tinggi dan visual yang menakjubkan yang sempurna untuk bermain permainan, video editing atau tujuan multimedia .

GeForce GTX 970M datang dari senibina NVIDIA Maxwell ™, yang menyampaikan prestasi yang tinggi, teknologi grafik yang canggih, dan hayat bateri yang lebih baik. Sekarang anda boleh bermain permainan PC anda dengan lebih cepat dan bermain dengan lancar pada setting yang agak tinggi. Dengan GPU Boost 2.0 setiap auns kuasa diekstrakan dari kad grafik, memaksimumkan frame rates dalam setiap permainan.

Menawarkan pencapaian yang canggih, MSI GE62 2QF Apache Pro dikuasakan oleh Intel Core i7-4720HQ. Ia adalah pemproses quad-core yang high-end untuk gaming laptop atau komputer semua-dalam-satu (all-in-one) yang mempunyai kelajuan cache 6MB, 2.60 GHz sehingga kepada 3.60 GHz melalui Intel turbo boost technology 2.0 menyampaikan prestasi yang unggul dan responsif serta lancar untuk permainan terkini hari ini , multimedia, hiburan, dan kerja-kerja pejabat.

Ia juga mempunyai 16GB memori memberikan prestasi yang tinggi untuk menjalankan permainan, pelbagai program dan multitasking dengan mudah. Penyimpanan storan iaitu 1TB SATA cakera keras dengan kelajuan 7200 RPM menyediakan ruang simpanan yang mencukupi untuk menyimpan semua fail anda, dengan kelajuan membaca / menulis fail yang tinggi.

Perkakasan dari GE62 membolehkan ia untuk bermain permainan yang terkini di pada 1920×1080 degan setting yang agak tinggi. Hanya beberapa permainan seperti “Assassin’s Creed Unity” dan  “Withcher 3”, mengatasi keupayaan laptop ini jika pada setting maksimum. Kami mencuba untuk mengoptimumkan dengan tuning setting grafik dalam permainan seperti GTA 5 dan The Witcher 3: Wild Hunt, dan kami mendapat mencapai frame rates antara 25-45 fps dengan setting yang agak tinggi dalam permainan ini. Dan ini menunjukan gaming laptop ini mampu untuk bermain permainan yang berat dari segi grafik asalkan anda perlu cari setting yang bersesuaian.

Bunyi

Kualiti bunyi boleh dikatakan agak baik juga. Bunyi bass ada sedikit kekurangan tetapi kejelasan dan kelantangan adalah baik. Secara umumnya sistem bunyi ini datang dengan  kesan surround oleh Nahimic, yang memberikan bunyi yang tidak seberapa bagus. Walau bagaimanapun, jika sama ada mematikannya atau menukar settingnya, bunyi akan menjadi lebih baik secara keseluruhan.

Ports

IMG_8717

IMG_8715

Selain itu, komputer riba ini mempunyai banyak port sambungan seperti HDMI output untuk output yang berkualiti tinggi kepada HDTV atau sokongan skrin resolusi 2k – 4k, 1x Mini DisplayPort, output fon kepala dan input mikrofon, 10/100 / 1000Mbps Killer Gb LAN adalah Advanced Game Detect, pembaca kad  3-in-1 (SD / SDHC / SDXC) untuk import data dari telefon pintar atau pemain mp3 , 1 port USB 2.0 dan 3 port USB 3.0 (1 caj) untuk menyambung kepada peranti usb lain, dan dapatkan kelajuan tinggi untuk memindahkan data, 802.11ac / a / b / g / n (Miracast diaktifkan) adalah teknologi terkini wirless sehingga 3x lebih cepat daripada generasi sebelumnya untuk penyambungan WiFi ultra cepat dan versi bluetotoh 4.0 anda boleh membuat pairing melalui  Bluetooth seperti telefon, pencetak dan pembesar suara.

Jangka Hayat Bateri

Ketika dalam keadaan idling, laptop ini diuji melalui Reader’s Test from Battery Eater, GE62 mampu untuk berfungsi dalam jangka masa daripada 4 jam, 27 minit. Paparan berjalan pada tahap kecerahan yang paling rendah, profil disetkan kepada menjimat tenaga diaktifkan, dan modul wayarles dinyahaktifkan. Di bawah beban, GE62 “mati” selepas 59 minit.

Ujian dengan beban penggunaan tinggi diukur dengan Battery Eater Classic Test, di mana monitor adalah pada kecerahan penuh dan profil diset kepada berprestasi tinggi dan modul wayarles diaktifkan.

Pada penggunaan biasa seperti web browsing dan bermain video, dengan keterangan paparan sederhana dan wayerless diaktifkan, ia mampu bertahan selama 2 jam 40 minit.

Dan jika bermain permainan seperti the Witcher 3, dengan setting (1920×1080, Very High, 4x MSAA), laptop ini mampu untuk hidup selama 45 minit sahaja.

Kesimpulan

MSI GE62 2QF Apache berfungsi dengan cukup baik kerana ia mempunyai kuasa yang agak besar tetapi dengan casis yang kecil dan ringan, dan untuk harganya yang boleh mencecah RM 6000 ia menawarkan prestasi pada harga yang kompetitif. Walau bagaimanapun, laptop ini akan menjadi agak panas apabila anda bermain permainan yang berat dengan lama. Terdapat kipas boost untuk menyejukan sistem ini, tetapi bunyinya terlalu kuat, anda mungkin perlu menggunakan headphone untuk sambung bermain.