Honor 5X adalah telefon bajet yang lebih bernilai lebih daripada apa yang anda bayar. Pada harga RM 875.00 anda akan memiliki telefom yang lebih baik daripada yang anda jangkakan, dengan skrin yang baik, kamera yang bagus dan mempunyai sensor cap jari.

REKABENTUK

x5-3

Honor 5X menggunakan perkakasan logam dalam pembuatannya, dan tidak seperti Honor 4X, ia tidak mempunyai bekas belakang yang boleh ditanggal. Ia mempunyai variasi warna seperti Sunset gold, Dark grey dan Daybreak Silver. Rasa logam tidak terasa sebaik seperti yang anda akan dapati pada Nexus 6P, atau HTC One A9 atau Huawei Mate 8 lebih baru, dan dengan beberapa bahagian plastik berasa seperti plastik murah di bahagian atas dan bahagian bawah.

Di sebelah belakang telefon ini mempunyai kamera 13MP yang agak terkeluar dari permukaannya. Di sebelah kiri kamera anda mempunyai dual tone LED flash . Di bawah kamera anda mempunyai  cap pengimbas jari . Butang kuasa dan volume bunyi pada kedudukan di sisi kanan telefon. Berat Honor 5X kurang daripada yang anda anggar untuk telefon pintar 5.5 inci : 158 g. Sebagai perbandingan, dengan kelengkapan yang hampir sama Huawei GX8 mempunyai berat 167 g.

Di sebelah kiri terdapat dua slot: satu slot dual-SIM dan yang lain adalah untuk kad microSD. Honor 7 hanya mempunyai satu slot, bermakna anda perlu membuat keputusan sama ada untuk menggunakan dua kad SIM atau satu kad SIM dengan kad microSD. Honor 5X ini membolehkan untuk menempatkan dua kad SIM dan kad microSD dalam peranti secara serentak.

PAPARAN

x5-5a

 

Paparan 5.5-inci, 1920×1080 IPS LCD mempunyai 401 piksel per inci, kepadatan piksel yang sama yang anda dapati dari Apple iPhone 6s Plus. Paparan sepatutnya sedikit lebih cerah, kerana penglihatan tidak beberapa jelas di bawah cahaya matahari. Tetapi, anda secara manual boleh melaraskan warna dan teks kecerahan bagi menjadikan ia lebih kelihatan dalam keadaan pencahayaan yang berbeza.

Paparan HD mempunyai konsistensi pada ketajaman dan sudut tontonan yang baik, walaupun filem pelindung mudah melekat cap jari. Filem ini boleh dikeluarkan, dengan mengorbankan perlindungan skrin dari calar. Paparan ini tidak diperbuat daripada kaca Gorilla atau kaca reinforced yang lain.

KAMERA

x5-2a

 

Honor 5X dilengkapi dengan 13 MP kamera di belakang, dengan f / 2.0 aperture, dan dual tone LED flash, dan kamera hadapan 5 MP. Tiada penstabilan imej optik diberikan bagaimanapun, dan secara keseluruhannya, kualiti adalah lebih baik atau  yang sama apabila dibandingkan dengan telefon pintar lain yang dalam julat harga ini.

Dalam keadaan yang optimum, seperti di luar rumah, kamera ini melakukan yang terbaik dengan kemampuannya dan gambar yang kelihatan cantik. Tanpa sebarang post pemprosesan atau menajamkan gambar, gambar yang ditangkap mempunyai kelembutan padanya, tetapi di sebalik kekurangan ketajaman, imej masih jelas. Suhu warna nampaknya lebih ke arah cerah, dan warna kelihatan kurang meriah. Kawasan gambar juga akan menjadi terlalu overexposed pada hampir setiap masa, tetapi anda pasti boleh mendapatkan beberapa gambar yang cantik dari kamera ini dalam keadaan pencahayaan yang baik.

AUDIO

x5-4a

 

Seperti kebanyakan telefon pintar sekarang, Honor 5X hanya mempunyai pembesar suara tunggal di bahagian bawah telefon, walaupun anda akan melihat dua set gril pembesar suara untuk visual simetri . Walaupun begitu, ia mempunyai bunyi kuat – lebih kuat daripada Galaxy Nota 5, walaupun bagaimanapun bunyi menjadi pecah apabila terlalu kuat.

Audio Honor 5X adalah baik semasa panggilan, walaupun dalam persekitaran yang sangat bising. Kualiti suara adalah jelas dan mudah difahami.

PRESTASI

Honor 5X mempunyai pemproses OCTA-core Qualcomm Snapdragon 616 , pada 1.5 GHz, dan disokong oleh GPU Adreno 405 dan 2 GB RAM. Terdapat versi 3 GB RAM juga, bagi mereka yang ingin mendapatkan prestasti tambahan daripada keupayaan pelbagai tugas. Pemproses ini telah menjadi pakej pemprosesan pilihan bagi kebanyakan telefon pintar yang berada dalam harga ini tetapi, dan walau prestasi tidak setinggi telefon pintar yang lebih canggih dan mahal, ia adalah memadai untuk penggunaan biasa.

PERISIAN

Honor 5X mengunakan EMUI 3.1 direka untuk membuat ia kelihatan lebih seperti iOS, yang berasaskan Android 5.1.1 Lollipop. Honor telah mengesahkan bahawa kemas kini untuk Android 6.0 Marshmallow tidak lama lagi.

Ia tiada app drawer, jadi semua aplikasi anda disusun pada skrin utama seperti iOS. Dan kebanyakan aplikasi, seperti mesej dan kamera aplikasi, kelihatan seperti pada iOS.

JANGKA HAYAT BATERI

Jangka hayat bateri adalah sangat bagus. Telefon ini boleh berfungsi selama 5 jam dan 16 minit semasa saya memainkan video pada skrin penuh pada kecerahan maksimum.

Bateri 3000 mAh  pada Honor 5X, dan dengan pemproses kelas pertengahan dan paparan 1080p ia boleh bertahan dengan baik

KESIMPULAN

Honor 5X adalah telefon pintar yang menarik dengan prestasi kukuh pada julat harga yang agak rendah, jangka hayat bateri yang lama dan prestasi kamera yang ok. Spesifikasinya tidak banyak untuk membezakannya daripada pesaingnya, tetapi apabila anda melihat harganya, ia mempunyai kelebihan disitu.