Honor , jenama dari Huawei, telah mengagumkan kami dengan telefon pintar flagship pada harga yang rendah. Dan kini sudah muncul Honor 7 dan di sini adalah ulasan penuh kami.

Honor adalah jenama yang berharga patut Huawei, dan Honor 7 menjanjikan reka bentuk dan ciri-ciri yang high end , tetapi tanpa mempunyai harga yang tinggi (dalam anggaran RM 1399.00) seperti jenama lain. Ia mempunyai casing yang dibaluti dengan logam, mempunyai paparan HD penuh dan sensor cap jari, sama seperti jenama yang mempunyai harga yang lebih tinggi. Tetapi ia tidaklah semuanya sempurna.

REKABENTUK.

8

Honor 7 mempunyai reka bentuk yang agak menarik yang mudah. Casingnya adalah logam, walaupun ia mempunyai lapisan plastik di atasnya tetapi ia mempunyai citarasa premium. Di hadapan telefon pintar ini dilapisi dengan  kaca dan kamera hadapan beserta flash. Belakang mempunyai kamera yang agak terbonjol keluar dan pengimbas cap jari di bawahnya.

Ia adalah salah peranti di mana anda tahu bahawa ia hanya berharga agak rendah, dan anda mencari kesalahan atau kekurangan dalam reka bentuk, untuk mengenal pasti dimana Honor 7 meletakkan barangan murah didalalam rekabentuknya. Dan ianya tidak wujid. Sekurang-kurangnya, bukan dari bentuk perspektif rekabentuk . Ia adalah sebuah telefon pintar yang cantik dilihat dan ia amat selesa di tangan.

PAPARAN

3

Dari pandangan mata kasar, paparannya kelihatan cerah dan jelas. Ia mempunyai paparan 1080 x 1920 full HD , dengan kepadatan piksel 424ppi. Ia menggunakan teknologi LCD IPS-NEO dan merupakan salah satu paparan yang terbaik yang pernah saya lihat dalam telefon berharga sebegini. Video dan permainan semua kelihatan tajam, jelas, hebat dan warna adalah seimbang. Dan yang paling menakjupkan, ia kelihatan jelas dari hampir mana-mana sudut. Cuma satu perkara yang agak menjengkelkan ialah bingkai hitam di skrin.

KAMERA

1

Honor 7 dilengkapi dengan kamera 20 megapiksel di belakang dan 8-megapiksel fixed-focus selfie cam dan flash di sisinya

Imej dari kamera belakang adalah terperinci dan warna yang agak tepat . Kanta f / 2.4 tidak cukup setanding dengan yang terbaik seperti LG dan Samsung dengan kanta 1.9 dan 2.0 mereka, ini bermakna shallow depth of field dan bokeh effect yang bagus adalah sukar untuk didapatkan.

Kamera menghadap hadapan  boleh mengambil imej yang baik tetapi tidak tidak dapat membezakan jarak dan oleh kerana ia mempunyai fixed focus segala-gala yang berada didalam gambar adalah in focus, tetapi jika anda terlalu dekat, tiada apa yang yang di fokus. Flash LED nyajuga tidak begitu terang.

Aplikasi kameranya adalah sama seperti iPhone. Pilihan gambar di sebelah kiri, dengan pilihan untuk HDR dan ciri-ciri lain di belakang menu. Ia kadang-kadang boleh menjadi sedikit lembap untuk mengambil foto.

PRESTASI

Di dalam, Honor 7 dikuasakan oleh 64-bit octa-core 2.2GHz Kirin 935 chipset dan 3GB RAM – chipset yang sama seperti P8 Huawei, dan ini meletakkan satu saingan kepada telefon pintar Android yang menggunakkan top end Qualcomm cip ini. Sebagai contoh, dalam Geekbench 3, Honor 7 mendapat 923 dalam single core test dan 3554 dalam ujian multicore, meletakkan ia di belakang HTC M9. Ia juga ketara lebih cepat daripada Motorola Moto X Play, yang lebih mahal daripada Honor 7, jadi ia adalah salah satu telefon pintar yang paling pantas anda boleh membeli dalam julat harga sebegini.

Begitu juga dengan prestasi permainan adalah hebat berbanding dengan telefon yang sama harga atau lebih tinggi, kerana ia berjaya mencapai 476 frames dalam ujian Manhatten didalam GFX Bench GL. Ini bersamaan dengan kira-kira 7.7fps, yang mungkin tidak kelihatan hebat, tetapi ia lebih daripada cukup untuk menjalankan permainan seperti Hearthstone. Animasi kad adalah cantik dan lancar, dan saya tidak melihat sebarang tanda-tanda kelembapan apabila kotak dialog pop-up muncul.

PERISIAN DAN APPS

Honor 7 dipasang dengan Android 5.0 Lollipop yang sedikit ketinggalan zaman sekarang kerana Marshmallow 6.0 telah telah lama keluar. Kami tidak pasti bila menaik taraf akan tiba tetapi ia perlu mendapatkan versi baru kerana telefon ini adalah agak baru.

Seperti biasa, terdapat Huawei Emotion UI skins diletakkan di atas bahagian atas dan ia datang dengan versi 3.1. Seperti yang kita telah ditemui dengan telefon sebelum ini yang menggunakan overlay, terdapat kebaikan dan keburukan.

Kami suka lockscreen gambar yang berbeza setiap kali anda menekan butang kuasa dan dapat menetapkan ‘butang pintar’ tambahan untuk disetkan apa sahaja yang anda mahu seperti, mungkin aplikasi yang paling banyak digunakan. Terdapat juga tetapan cepat seperti kawalan muzik dan obor yang ada pada skrin kunci dengan meleret ke atas dari bawah.

SENSOR BIOMETRIK CAP JARI

2

Huawei Honor 7 adalah salah satu daripada telefon bimbit yang memasukan sensor biometrik, membolehkan anda degan selamat membuka kunci telefon pintar dengan cap jari anda.

Ciri ini hebat dalam teori, kerana ia menggabungkan keselamatan yang lebih baik (orang kurang cenderung untuk meniru cap jari anda daripada memecahkan kod pin anda), dengan mudah dan selesa.

Walaupun ia adalah bagus untuk melihat ciri-ciri canggih seperti ini muncul di telefon yang agak murah, malangnya pelaksanaan pengimbasan cap jari pada Honor 7 mempunyai beberapa kelemahan.

Walau kedudukan sensor cap jari ini adalah senang dicapai oleh jari anda, tetapi untuk pengimbasan cap jaribekerja dengan sempurna dan konsisten ia perlu berfungsi dengan baik, dan malangnya cap jari pengimbas Honor 7 tidak sedemikian.

Walaupun kemudahan untuk megnenal pasti cap jari saya, apabila saya cuba untuk menggunakannya untuk membuka telefon saya, ia berulang kali memberitahu bahawa cap jari itu tidak diiktiraf, jadi saya mengulang semula dan recalibrate sensor tersebut.

AUDIO

5

Audio jelas dan kuat, tetapi malangnya ia bukan yang terbaik. Apabila bermain video, audio yang kedengaran agak perlahan dan kekurangan bass. Jika dipasang terlalu kuat, anda dengan jelas boleh mendengar sedikit bunyi audio pecah. Tatapi anda menetapkan volume kepada biasa, audio ini boleh diterima tetapi tidah beberapa berkualiti. Ketika panggilan telefon, suara adalah jelas dan boleh difahami.

JANGKA HAYAT BATERI

Honor 7 mempunyai bateri besar 3100 mAh . Ia mungkin bukan yang terbesar di pasaran (ada yang mempunyai 4000 mAh) tetapi ia pasti adalah salah satu yang terbesar. Ia hanya lebih sedikit daripada Samsung Galaxy Nota 5 3,000 mAh. Dan saiz yang melakukan itu baik: dengan penggunaan campuran 4G / sambungan selular, Wi-Fi, dan e-mel yang diperiksa setiap 15 minit atau lebih, Honor 7 bertahan kurang sedikit dua hari apabilah caj penuh . Dan itu tidak mengaktifkan Ultra Power Saving Mode. Seperti ciri sama Samsung, ia menghadkan fungsi telefon pintar untuk subset yang hanya terdiri daripada panggilan dan mesej dan metukar skrin kepada hitam dan putih. Walau bagaimana pun, tidak seperti Samsung, Honor 7 tidak mendapat manfaat daripada ciri-ciri penjimatan kuasa untuk skrin OLED.

KESIMPULAN

Sebagai pakej keseluruhan, Honor 7 menawarkan banyak perkara pada harga yang berpatutan. Ia pantas, kelihatan cantik dan terasa selesa, dan mempunyai nilai estetika bagi peranti yang premium dan elegan.

Boleh Huawei lakukan lebih baik daripada ini? Ia pasti boleh kerana terdapat beberapa kelemahan di mana telefon pintar ini agak mengecewakan. Namun begitu, Huawei Honor 7 adalah satu langkah yang kukuh dan ke hadapan untuk syarikat dari China ini.