Debat Internet yang sentiasa muncul: Bolehkah gaming laptop boleh menjadi lebih “power” daripada gaming desktop? Seperti biasa, hardware snobs yang bias dengan gaming desktopnya, jawapannya adalah mudah.Tidak boleh dan tidak akan berlaku!

Jawapan ini mungkin telah menjadi tidak tepat dengan munculya laptop “power gila” MSI GT80 Titan SLI ini. Percaya atau tidak hardware snobs, ia lebih laju dan berkuasa daripada kebanyakan gaming desktop yang ada sekarang.

Gamers sudah lama mengetahui bahawa walaupun dengan papan kekunci terbaik dari gaming laptop, ia tidak akan sama dengan papan kekunci mekanikal. Tetapi ini adalah tradeoff yang perlu atas nama mudah alih. Namun ini tidak berlaku lagi. MSI telah menyambut ketibaan era baru dengan GT80 Titan SLI (RM 13,999), salah satu daripada gaming laptop yang pertama untuk menampilkan papan kekunci mekanikal. Dengan Core i7 processor yang berkuasa, sepasang Nvidia GeForce GTX 980M GPU dalam konfigurasi SLI dengan keupayaan boleh dinaik taraf, ia adalah pengganti gaming desktop yang hardcore gamers berasa layak dan setaraf dengan gaming desktop mereka.

PAPAN KEKUNCI

IMG_9525 (1)

Saya tidak pasti apa yang saya lebih suka mengenai papan kekunci ini, perasaan apabila sedang menaip atau bunyi yang dikeluarkan apabila sedang menaip. Papan kekunci ini bukannya dari jenis knock-off clone yang berkualiti rendah. MSI memanggil pembuat keyboard terkenal SteelSeries yang menggunakan suis Cherry MX dengan keycaps yang boleh diganti. Malah pengguna komputer riba yang tiada mood untuk menaip akan tersenyum selepas menaip keluar beberapa ayat pada papan kekunci mekanikal MSI ini yang berasa sangat puas bila ditekan.

Terdapat kekurangan dari segi reka bentuk yang berada dipapan kekunci itu. Kunci mekanikal menggunakan sejumlah ruang yang besar, sehinggakan komponen-komponen yang biasanya berada di bawah papan kekunci perlu ditukar ke tempat lain, manakala papan kekunci diletak sehingga ke hujung laptop. Ini bermakna tidak ada tempat untuk meletak tapak tangan apabila menaip, jadi MSI menyediakan solusi cara old-skool, tempat letak tapak tangan khas diperbuat dari gel. MSI juga menyediakan back pack yang selesa dan besar, yang merupakan sentuhan yang bagus kerana agak sukar untuk mencari beg laptop yang akan sesuai dengan laptop yang besar bak raksasa ini.

Papan kekunci ini telah diuji untuk bertahan sehingga 50 juta keystrokes, papan kekunci dengan suis mekanikal jauh lebih tahan lama daripada mereka yang menggunakan suis membran, yang kebiasanya bertahan di antara 5 juta dan 10 juta keystrokes. Papan kekunci Titan memberikan maklum balas lebih kuat daripada daripada pada kebanyakan gaming laptop yang saya pernah cuba, kekunci pada papan kekunci backlit merah SteelSeries yang mempunyai suis coklat Cherry MX yang memberikan maklum balas yang hebat.

Ia juga tiada ruang untuk trackpad, jadi MSI memindahkan ia ke sebelah kanan. Sama seperti apa yang Razer lakukan dengan yang Razer Blade Pro 2014, ia membolehkan anda menggunakan trackpad sebagai peganti tetikus untuk gaming. Ia agak berfungsi agak baik, tetapi ia tidak sebaik tetikus sebenar. Saya melihat tiada gunanya untuk membuat keyboard yang cantik dan kemudian cuba menggunakan trackpad sebagai tetikus untuk gaming. Salah satu yang menarik tentang trackpad ini, ia boleh ditukar menjadi  virtual ten-key numpad, hanya dengan menekan satu butang.

REKA BENTUK

IMG_9554

Direka dangan warna hitam bersama-sama dengan sentuhan merah dan kemasan logam dan berkilat, GT80 Titan pada umumnya tidak kelihatan jauh berbeza daripada komputer riba permainan MSI lain di pasaran. Di belakang skrin LCD ini terdapat logo Dragon MSI dan garis-garis merah yang anggun, dan kawasan yang luas di atas papan kekunci dihiasi dengan halus logo MSI Dragon di tengah-tengah. Binaan kualiti yang baik seperti yang anda harapkan daripada sebuah mesin yang sebesar ini – ia perlu menjadi kukuh untuk menampung beratnya sendiri.

Ia mempunyai berat 4.5 kg dan 49mm tebal, Ia begitu besar MSI membekalkan beg yang direka khas untuk laptop ini. Ia 1 milimeter lebih tebal dan hampir separuh sekilo lebih berat daripada Alienware 17. Walaubagaimanapun ia kelihatan seperti membelakangi trend sekarang, banyak gaming laptop sekarang mempunayai saiz yang kecil. Gigabyte Aorus X7 v2 berat 3kg dan 24mm tebal, manakala MSI GS70 hanya 21 mm tebal dan berat 2.66kg.

PAPARAN

IMG_9543

Walaupun saya akan berharap untuk MSI menggunakan paparan 4K, saya gembira dengan panel  1920 x 1080 pada komputer riba itu. Skrin 18.4 incinya adalah jelas, terperinci dan sudut tontonan yang luas.

Skrin matte 18.4in mempunyai native resolution 1920 x 1080. Walaupun ini adalah sempurna dan mencukupi, memandangkan banyak monitor 27in masih menggunakannya, tetapi jika terdapat komputer riba yang layak untuk menggunakan resolusi yang lebih tinggi, ia adalah komputer riba ini. Bukan kerana saiz skrin semata-mata bermakna bahawa ia boleh pergi dengan resolusi yang lebih tinggi tetapi juga kerana kuasanya besar bermakna ia boleh dengan mudah bermain permainan dengan resolusi yang lebih tinggi.

Jika diabaikan mengenai resolusi, paparan gaming laptop ini adalah berkualiti baik. Ia adalah lebih terang daripada setiap skrin komputer riba yang saya pernah cuba setakat ini dan tahap hitam (black levels) juga sangat bagus – lebih bagus dari Alienware dan Gigabyte, dan tidak jauh di belakang Schenker dan MSI GS70. Pengukuran kontras 1057: 1, yang merupakan lebih baik daripada Alienware dan Gigabyte, hampir di belakang 1059: 1 komputer riba MSI yang lain dan jauh ketinggalan dengan ketara di belakang XMG.

BUNYI

IMG_9503

Dilengkapi dengan sepasang pembesar suara DYNAUDIO dan subwoofer yang dipasang di bahagian bawah, Titan mempunyai ledakan bunyi yang ketara. Bunyi dari Laptop ini adalah begitu kuat ia boleh didengari oleh orang dari tingkat lain. Dari jarak 23 inci, speaker laptop ini mengeluarkan 98 desibel bunyi, lebih tinggi dari G751JY (78 dB) dan Eon 17-S (85 dB)

4.1 kit audio (pembesar suara sub-woofer duduk bawah manakala pembesar suara utama berada di sepanjang bahagian atas, di belakang papan kekunci) adalah sangat mantap, dengan bass yang hebat dan jelas. Ia sebagus pada mana-mana gaming laptop yang lain, dan anda tidak akan kecewa.

MENAIK TARAF

Jika anda mengeluarkan hampir RM 14 K untuk sebuah gaming laptop, anda ingin memastikan bahawa sistem anda tidak akan menjadi ketingalan zaman dalam jangka masa setahun.

Untuk melindungi terhadap spesifiakasi komputer anda dari ketinggalan zaman, MSI telah membuat panel diatas GT80 Titan yang mudah tanggal; ini bermakna pemain boleh mengeluarkan dua kad Nvidia atau menambah cakera keras atau dua hingga lima ruang pemacu keras apabila tiba masanya untuk di upgrade. Salah satu komponen yang tidak boleh dinaik taraf adalah adalah pemproses CPU.

MSI telah bekerjasama dengan beberapa penjual, termasuk IBuyPower dan XoticPC, untuk memastikan bahawa pengguna yang membeli Titan dan produk MSI lain boleh bertukar-tukar bahagian mereka sesuai kemampuan mereka dalam masa terdekat. Pada masa ini, rancangan itu hanya terpakai kepada Pro GT72 Dominator.

Menanggalkan panel itu adalah mudah. Selepas anda mengeluarkan dua skru di bahagian bawah, panel itu boleh ditarik keluar, mendedahkan cakera keras, RAM dan cakera optik. Panel bahagian bawah juga boleh ditanggal, dengan mengeluarkan skru yang berada di bahagian bawah.

PORT

IMG_9449

Bagi laptop besar gabak ini, anda boleh mengharapkan port yang banyak.Anda akan mendapati sepasang USB 3.0 di sebelah kanan GT80, dengan tiga lagi di sebelah kiri. Komputer riba ini juga mempunyai Blu-Ray burner, pembaca kad 3dalam-1 , S / PDIF, lubang untuk mikrofon dan fon kepala, dan slot kunci keselamatan. Belakang laptop juga terdapat lagi port, termasuk sepasang Display Ports mini, HDMI, Gigabit Ethernet dan power jack

PRESTASI

IMG_9453

Kita jarang melihat komputer riba dengan dua kad grafik, apatah lagi dua daripada kad grafik mobile terpantas . GT80 mempunyai dua GeForce GTX 980M yang menggunakan kerangka yang sama ditemui di dalam kad GTX 980 versi desktop.

Tetapi spesifikasinya dikurangkan kerana perlu ia perlu muat di dalam komputer riba, tetapi kedua-dua GTX 980M masih mempunyai 1536 stream processors dan 1,038MHz – hanya kurang sedikit daripada GTX 970 versi destop

Tetapi, setiap GTX 980M melampaui kebanyakan kad desktop Nvidia. Setiap GTX 980M mempunyai 8GB memori, yang merupakan dua kali ganda jumlah yang GTX  980 versi desktop. Ini bermakna ia ada 16GB dedikasi memori grafik (tetapi seperti semua sistem SLI, hanya 8GB boleh dipakai setiap satu-satu masa).

GPU Titan GT80 mempunyai memberi markah yang tinggi di penanda aras kami. Fire Strike 3D Mark adalah ujian yang paling sukar, tetapi MSI menjaringkan 13,552 mata. Saingan terdekat MSI, iaitu Schenker XMG U505, hanya mampu menjaringkan 8302 mata. Dalam ujian yang lain GT80 menunjukan preatasi yang tinggi  didalam ujian Unigine Heaven’s Extreme 1080p, di mana kadar framerates nya adalah 87.7fps adalah 40fps lebih tinggi dari U505.

Keputusan penanda aras ini diterjemahkan kepada penggunaan dunia sebenar. Dalam Battlefield 4 di 1080p MSI purata 118fps dicapai, yang lebih tinggi daripada kadar 64fps dari Schenker, dan dalam Crysis 3 GT80 mecapai purata 104fps, dan U505 hanya mendapat serendah 58fps.

Pemproses GT80 tidak kurangnya juga . i7-4980HQ adalah sebahagian daripada Core i7 mudah alih Intel, yang bermakna ia mempunyai empat teras, 2.8GHz dan 4GHz Turbo Boost . Ia dipasangkan dengan 32GB memori – yang paling saya pernah lihat dalam komputer riba. MSI melepasi ujian PC Mark 7 untuk skor yang tinggi 6808, dan hasilnya dari Geekbench 3 sebanyak 14626 .

Boot drive dalam bentuk 4 buah HDD 256 GB Toshiba HG6 M.2 SSDs dalam RAID 0. Yang menyediakan kapasiti yang diformat kepada 952GB, tetapi perlu sedar akan kekurangan keselamatan – tidak ada  mirrored data, seperti dengan RAID 1 jadi apa-apa kegagalan akan mengakibatkan kehilangan data sepenuhnya. Juga disediakan, cakera keras 1TB.

Empat SSDs menyediakan kadar kelajuan yang melampau, dengan keputusan 1,507MB / s dan 1,095MB / s dalam ujian berurutan baca dan tulis  (read and write tests). Ia lebih baik daripada Schenker dan setiap laptop lain yang telah saya sebutkan di sini, dan itu bererti permaianan di SSD ini akan dimuatkan (loading) dengan cepat.

BATERI

Tetapi Titan ini juga mempunyai kelemahan – jangka hayat bateri. GT80 Titan SLI hanya bertahan hanya selama 2 jam dan 21 minit pada ujian saya (berterusan melayari web melalui Wi-Fi dan pada keterangan skrin 50 peratus). Ia amat rendah walaupun untuk laptop dan, ia adalah kira-kira separuh dari purata laptop lain iaitu 4 jam 35 minit.

KEPUTUSAN

Ini adalah gaming laptop yang paling berkuasa yang pernah diuji kerana komponen yang mantap di setiap bahagian, dan papan kekunci mekanikal menjadikan pengalaman menaip yang lebih baik dari pesaingnya. Ia adalah besar dan berat, dan sangat mahal.

Dengan tag harga RM13,999 yang pasti berada diluar capaian orang ramai, tetapi MSI berharap untuk future-proof pelaburan pembeli komputer riba ini dengan membuat GPU nya mudah untuk dinaik taraf, dan ini, sesuatu yang jauh lebih sukar untuk dilakukan pada kebanyakan komputer riba yang lain. Konfigurasi lain dengan casis yang sama mungkin menawarkan nilai yang lebih baik tetapi secara keseluruhan ini masih merupakan produk aspirasi untuk orang-orang yang berkemampuan – orang biasa seperti saya hanya mampu mengangkut PC setiap kali ke parti LAN.

Tetapi jika pada pendapat personal saya, setalah menggunakan gaming laptop ini selama semingu, rasanya seperti ingin mengambil pinjaman bank dan membeli MSI GT80 Titan SLI ini.

us.msi.com

us.msi.com