Permainan PC yang bertaraf “triple A” mempunyai bajet yang besar dan harga yang tinggi. Jika ingin membeli salah satu darinya sekarang mungkin akan menyebab poket atau dompet anda bocor. Tetapi bagi peminat permainan PC, anda bernasib baik kerana ia tidak perlu menjadi hobi yang  mahal kerana dalam artikel ini kita akan lihat Top 10 Permainan percuma untuk dimain di Steam.

10.Heroes and Generals

Ia adalah satu gabungan strategi dan FPS yang berlaku semasa Perang Dunia ke-2. Anda boleh bermain permainan dari seorang askar di medan perang, seorang pegawai membuat keputusan taktikal atau seorang general yang mengetuai seluruh peperangan. Permainan ini berasaskan pasukan (team based) adalah sebahagian daripada dunia permainan yang lebih besar. Unsur permainan  strategi membolehkan pemain untuk menggerakkan tentera di atas peta strategi dan kemudian masuk ke dalam pertempuran menentang pasukan serangan dalam mod FPS.

9. Path of Exile:

Permainan action roleplaying yang penuh dengan misteri dan raksasa, Persekitaran dungeon bawah tanah, hutan, kuil dan runtuhan bandar yang dipenuhi dengan makhluk jahat memberi petunjuk bahawa dunia permainan ini hidup. Ada banyak pertukaran barangan, perdagangan dan penggunaan power up dan “mana adalah benda biasa di dalam genre roleplaying dan dengan sistem permainan yang sangat kompleks untuk dikuasai. Anda akan bertemu “quest-quest” yang menarik dengan nilai “replay” yang tinggi.

8.  Warframe:

Warframe adalah permainan “third-person co-op shooter”, anda mengawal ahli bangsa asing purba yang dikenali sebagai Tenno, yang telah terjaga dari tidur  setelah beberapa abad lamanya dan mendapati diri mereka di tengah-tengah perang dengan Grineer. Permainan ini memerlukan empat pemain untuk bekerja bersama-sama untuk menyelesaikan misi, daripada standard “shoot-em up” sehingga mendapatkan semula data (data retrieval), pembunuhan, pertahanan artifak dan survival.

7: Unturned:

Anda akan dimaafkan kerana berfikir pada mulanya ini adalah Minecraft, ia pasti kelihatan sepertinya. Unturned sebenarnya adalah permainan survival zombie. Pemain akan bermula pada peta pilihan mereka dengan tiada apa-apa dalam inventori mereka dan perlu mencari bekalan dan senjata untuk mempertahankan diri dari zombi , sambil mencuba untuk mengelak dari kebuluran, kehausan dan penyakit. Permainan yang berkotak-kotak seperti ini bukan untuk semua orang tetapi jika anda boleh menerima grafik bajet yang rendah ini, ia sebenarnya adalah permainan  yang sangat bagus .

6: Robocraft:

Boleh dikatankan satu tajuk pertempuran yang luar biasa . Ini digambarkan sebagai sebuah pembinaan kenderaan penembak yang kreatif  berdasarkan pada planet yang berbeza dimana pemain membina mesin berjuang untuk pertempuran di “online”. Grafik yang sangat bergaya dan “cartoonish”, memberikan permainan rasa yang unik dan permainan yang sangat menarik.

5: War Thunder:

Jangan tertipu: walaupun ia adalah “free-to-play”, kualiti War Thunder begitu tinggi ia setanding dengan permainan simulator penerbangan dan pertempuran yang yang mempunyai ranking yang tinggi . Dibangunkan oleh Gaijin Hiburan, ia bermula sebagai permainan pertempuran udara Perang Dunia ke 2  ,tetapi baru-baru ini telah menambah pertempuran kereta kebal dan ianya sangat menarik. War Thunder adalah permainan secara percuma untuk  “massively multiplayer online” dalam talian untuk PC,Mac Os, Linux dan PS4.

4: PlanetSide 2:

Ini tajuk MMOFPS 2003 yang dibuat semula (remake) , ia adalah permainan yang simple, anda mengawal kereta kebal, kenderaan darat dan pesawat semasa berlawan pada peta yang besar dengan sejumlah besar pemain-pemain yang lain. Kerja berpasukan adalah penting, tindakan sembrono jarang memberikan hasil. Ini kerana permainan ini adalah permainan penembak taktikal dengan strategi. Kelas-kelas askar yang digunakan adalah jelas dengan peranan yang pelbagai seperti jurutera, medik,” light assault troopers” dan “infiltrators”. Keseluruhannya permainan pertempuran yang kompetitif, mendalam dan berkualiti.

3 Hawken:

Saya suka permainan pertempuran berasaskan Mech, mungkin kerana permainan sebegini membawa saya kembali ke hari MechWarrior saya. Terdapat 9 jenis mechs untuk dipilih dengan kebolehan mereka sendiri yang unik dan pelbagai senjata besar yang menarik. Dunia pasca-apokaliptik yang cantik, grafik dan karya seni yang menawan, untuk permainan yang percuma untuk dimain, anda akan tertanya, adakah ini satu muslihat? Untuk permainan yang yang ditawarkan, ia menakjubkan bahawa permainan ini adalah percuma. Muat turun satu ini dengan seberapa segera yang anda boleh.

2: Dota 2: 

Permainan “massive multiplayer online arena” dimainkan dalam perlawanan dalam persekitaran 3D dan pemain mengarahkan 109 wira bersenjata, masing-masing dengan set kekuatan tempur   mereka sendiri yang kuat. Ia berada di kedudukan yang sangat tinggi pada steam dengan lebih 800,000 pemain serentak setiap hari, ia mempunyai set pembelajaran yang tingg, tetapi sebaik sahaja anda mahir didalam permainan ini, ia menawarkan permainan yang hebat dan menyeronokkan .

1: Team Fortress 2:

Mungkin salah satu permainan percuma yang paling popular di Steam sekarang. Penuh dengan keseronokan dan watak yang menghiburkan, Team Fortress 2 masih setia dengan cara permainannya dan memberi tumpuan kepada permainan berasaskan pasukan taktikal FPS . Ada pelbagai mod permainan , 70 peta, banyak barangan “unlockable” dan kandungan dan nilai ulangan (replay value) yang besar. Ia adalah satu permainan yang mesti dimiliki untuk sesiapa sahaja yang mempunyai Steam dipasang pada komputer mereka.